Wątki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.łosoś, makrela, śledź)Orzeszki ziemneraz w tygodniuprażone,świeże,nie solone,masło z orzeszków ziemnychNie polecamy masła z orzeszków ziemnych do codziennego spożycia z powodu zwykle dużej zawartości aflatoksyn.Spożywanie aflatoksyn może się okazać rakotwórcze.Jednak wiele innych maseł orzechowych nie ma tak dużych ilości tej substancji.Słodycze1-2 razy w tygodniunierafinowane substancje słodzące (syropy zbożowe, syrop klonowy, miód)rozcieńczone soki owocowe (świeże, mrożone, butelkowane) twarde cukierkiczekoladasłodzone kakaomrożone desery (mleko lodowe, mrożony jogurt, sorbet, szerbet, napoje musujące)przetwory owocoweOstrzeżenie: Nigdy nie jedz niczego słodkiego na pusty żołądek.Zawsze jedz słodkie potrawy jako część posiłku.Produkty nabiałowe2-3 razy w tygodniumleko skondensowaneser, niskotłuszczowyser kremowykwaśna śmietanaPOTRAWY, KTóRYCH TRZEBA UNIKAćKawaKawa bezkofeinowa,kawa zwykła,kawa rozpuszczalnakawa aromatyzowanakawa z ekspresukawa mrożonaNapoje słodzoneWszystkie napoje butelkowane lub w puszkach (zwykle dietetyczne, bezkofeinowe)herbaty mrożone w butelkach i puszkachnapoje owocowe sztucznie aromatyzowanenapoje w proszkusoki w puszkachSłodyczebatony czekoladowedropsy owocowebatony z płatkami zbożowymiowoce w czekoladziePotrawy wędzone, konserwowane lub marynowaneboczekparówki wędzonemięsopepperoni i inne wędzone kiełbaskiszynkapasty mięsne w puszkachpikleśledzie marynowaneMięsowołowinamięso bawolewieprzowinaszynkaboczekmięsa przetworzonewątrobaflaczkisercenóżki wieprzoweSurowe potrawy zwierzęcesurowe lub nie dogotowane jajkasushi (surowa ryba)wszystkie inne potrawy zwierzęcePotrawy rafinowane i przetwarzanecukier białyprodukty z białej mąki (półprodukty do przygotowania naleśników, ciast, budyniów)kasza oczyszczonabiały chlebciastażelatynagotowe puddingijogurty z dodanymi słodyczamiPotrawy słonechipsy ziemniaczanechipsy kukurydzianepreclepopcornzupy w puszkachprzyprawy z dużą zawartością soduProdukty mleczneprodukty z mleka pełnotłustegopełnotłuste mleko,śmietana,mleko czekoladowe,koktajle mlecznejogurt pełnotłustyjogurt z dodanymi słodyczami i słodzonymi kaszkamijogurt ze słodzikiemPotrawy tłustePotrawy smażone (frytki, ryby, pączki)Potrawy z barów szybkiej obsługi (hamburgery, hot-dogi)mięso z grillaskóra z drobiuAlkoholwhiskyrumbourbontequilaginwinopiwolikierywódki czyste i koloroweTłuszcze do smarowaniamargarynasubstancje zastępujące masłoolejowe mieszanki do smarowaniamieszanki niskotłuszczoweSztuczne słodzikiaspartamNutra SweetEqualsacharynajakiekolwiek potrawy czy napoje zawierające te substancjeProdukty zastępujące tłuszczOlestraSimpleksOleje roślinne i tłuszcze nasyconeolej kukurydzianyolej z fasoli sojowejsmalecłójPLAN DIETY BEZLAKTOZOWEJJeśli masz problemy z trawieniem produktów mlecznych, przeczytaj ten rozdział, aby uzyskać wskazówki, jak powinieneś zmodyfikować swoją dietę.Laktoza to cukier zawarty w mleku i w produktach mlecznych.Jest trawiona w jelicie cienkim przez enzym laktazę, który znajduje się na szczycie kosmków jelitowych.Jeśli ilość laktazy jest ograniczona lub nie ma jej w ogóle, to cukier mlekowy przechodzi do okrężnicy w postaci nie strawionej.Tam pochłania wodę, powodując skurcze i biegunkę.Część laktozy staje się pożywką dla mnóstwa bakterii w jelicie grubym, wytwarzających gazy jako produkt końcowy [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mikr.xlx.pl
  • Powered by MyScript