[ Pobierz całość w formacie PDF ] .Uważa się także, iż pomaga w leczeniu infekcji płuc, układu trawiennego i dróg moczowych.Regularne spożywanie marchwi surowej lub gotowanej poprawia wygląd skóry i wchłanianie wapnia; ponadto gotowana marchew dobrze służy osobom, które mają kłopoty z trawieniem.Sok, sam w sobie bardzo smaczny, stanowi także dobry dodatek do mniej smacznych soków, np.z selera czy buraków.Uwaga: Należy ograniczyć spożywanie soku z marchwi do czterech filiżanek dziennie, gdyż inaczej może wystąpić przebarwienie skóry.MARGARYNAPowszechnie używany tłuszcz spożywczy, wytwarzany z olejów roślinnych poddawanych hydrogenacji (uwodornianiu).W czasie tego procesu do oleju dodaje się wodór, nasycając kwasy tłuszczowe; tłuszcz zyskuje stałą konsystencję.Nasycone kwasy tłuszczowe nie są tak aktywne biologicznie jak nienasycone i oddziałują na błony komórek, co prowadzi do różnych zaburzeń, np.wysokiego poziomu cholesterolu i cukrzycy.Proces hydrogenacji zmienia także strukturę kwasów tłuszczowych: naturalne kwasy tłuszczowe cis ulegają przemianie w nienaturalne kwasy trans, które przeszkadzają w wykorzystywaniu przez organizm niezbędnych kwasów tłuszczowych i w istocie nie są „rozpoznawane" przez organizm w jego procesach chemicznych.Na przykład, uniemożliwiają transport kwasu tłuszczowego do komórek układu odpornościowego, hamując syntezę GLA (kwas gamma-linolenowy) i prostaglandym.W USA i Wielkiej Brytanii większość spożywanych kwasów tłuszczowych trans pochodzi z margaryny i tłuszczu używanego do wypieków.MASŁOZawiera wiele tłuszczów nasyconych i cholesterolu przy niewielkiej ilości białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych.Zwiększając więc poziom cholesterolu w organizmie, może zwiększać zarazem prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, chociaż pod tym względem masło jest mniej szkodliwe niż zwykła margaryna: w maśle znajduje się 4% do 6% niezbędnych kwasów tłuszczowych, gdy w margarynie tylko 2% do 5%.Masło jest także obfitym źródłem witaminy A; zawiera kwas masłowy - kwas organiczny o krótkim łańcuchu węglowym, który potrzebnyjest do utrzymania zdrowia komórek i ich naprawy.Podobnie jak inne tłuszcze, masło podgrzane powyżej pewnej temperatury utlenia się i rozkłada, przy czym wytwarzają się substancje drażniące układ trawienny.Warto zauważyć, że kwasy tłuszczowe w maśle rozkładają się w temperaturze 108° C, najlepiej więc odpowiednio dostosować temperaturę przy smażeniu potraw i nie używać powtórnie już raz stopionego masła.MATĘ - PATRZ OSTROKRZEW PARAGWAJSKIMĄCZNICA (ARCTOSTAPHYLOS UVA-URSI)Zwana jest także niedźwiedzią jagodą.Wiecznie zielona krzewinka z rodziny wrzo-sowatych.Ma małe, gorzkie listki i soczyste, ale mdlę w smaku jagody.Liście zawierają taniny, które mają działanie ściągające, oraz glikozydy, które są znakomitym środkiem odkażającym i bakteriobójczym.Przed wynalezieniem antybiotyków stosowano mącznicę jako środek bakteriobójczy w schorzeniach dróg moczowych.Ściągający napar z liści niesie ulgę w biegunkach i krwawieniach.Mącznica działa też moczopędnie, obniża poziom kwasu moczowego, dzięki czemu łagodzi bóle spowodowane przez kamienie i piasek nerkowy, a także przewlekle zapalenie pęcherza.Dostępna w większych sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach zielarskich.Uwaga: Zbyt częste zażywanie mącznicy może spowodować bóle żołądka.MECH IRLANDZKI - PATRZ KARAGENMECH ISLANDZKI - PATRZ PŁUCNICAMELALEUCA ALTERNEFOLIADrzewo pochodzące z Australii, uprawiane ze względu na wartościowy olej, który uzyskuje się z liści przez destylację z parą wodną.Olejek ten jest skutecznym środkiem odkażającym, grzybobójczym i bakteriobójczym.Aborygeni australijscy od wielu lat kąpali się w leczniczych wodach bagien, gdzie rosną korzenie tego drzewa.Pulpę z rozgniecionych liści przykładali na obolałe miejsca.Brytyjscy podróżnicy odkryli to drzewo w 1700 roku; kapitan Cook nazwał je „tea tree" (drzewo herbaciane), gdyż zaobserwował, że miejscowa ludność parzy herbatę z liści tej rośliny.Przeprowadzone od tego czasu badania udowodniły obecność w liściach 48 składników biologicznie czynnych, z których najcenniejszy jest terpin-4-ol.Chociaż nie zbadano dokładnie składu chemicznego wszystkich tych substancji, udowodniono ich dobroczynny wpływ na gojenie ran, zapalenia skóry, krost i zakażeń ropnych.W trakcie drugiej wojny światowej naparów z „drzewa herbacianego" używali australijscy żołnierze.Od tego czasu stosowano z dobrym skutkiem napary z tego drzewa w leczeniu dolegliwości takich jak: zapalenie pęcherza, zwichnięcie kostki, wysypki, ukąszenia owadów, poparzenia słoneczne, skaleczenia, grzybice, łupież i swędzenie skóry głowy.Obecnie olejek z „drzewa herbacianego" wchodzi w skład kosmetyków, między innymi szamponów, odżywek do włosów, dezodorantów, pasty do zębów, płukanek do ust, maści wysuszających trądzik i leczących grzybice oraz płynów do higieny intymnej.MELASAGęsty syrop, będący produktem ubocznym rafinacji cukru trzcinowego; wytrąca się podczas oddzielania się kryształów cukru od soku z trzciny cukrowej.Melasa bogata jest w składniki odżywcze, a uboga w cukier - zagęszczenie składników odżywczych jest w niej 30 razy większe niż w soku z trzciny.Jest zatem wspaniałym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak: żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, chrom, mangan, molibden i cynk.Jedna łyżka stołowa melasy dostarcza tyle wapnia co szklanka mleka i tyle żelaza co dziewięć jaj.Zawiera także dużo witamin z grupy B, jest ponadto pożywieniem o działaniu alkalizującym.Stwierdzono, że wywiera dobroczynny wpływ na wiele dolegliwości, takich jak niedokrwistość, zmęczenie, artretyzm, choroba wrzodowa i zapalenie jelita grubego.Działa także przeczyszczające i stosuje sieją przeciw zaparciom.Lepszajest melasa pozbawiona siarki niż konserwowana siarką; surowa czarna melasa jest lepsza niżjej bardziej poszukiwane słodsze odmiany.Normalna porcja dzienna to jedna do trzech łyżeczek do herbaty.Melasa dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością.Uwaga: Po wypiciu melasy należy umyć zęby, aby uniknąć próchnicy.MELATONINANaturalny hormon wydzielany przez szyszynkę, gruczoł dokrewny znajdujący się w śródmózgowiu.Dokładnie rzecz biorąc melatonina produkowana jest przez enzymy szyszynki, odpowiednio aktywowane światłem i brakiem światła.Szyszynka zwiększa wydzielanie hormonu w ciemności, co wywołuje sen.Jako naturalny środek nasenny melatonina weszła na scenę we wczesnych latach dziewięćdziesiątych XX wieku, a jej preparaty w dawkach od l mg do 3 mg są powszechnie stosowane w USA podczas podróży samolotem na duże odległości, gdy z powodu różnicy czasu dochodzi do bezsenności.Wiele wskazuje na to, że melatonina także łagodzidepresje.Stwierdzono, iż jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu pobudza aktywność układu immunologicznego oraz produkcję przeciwciał i innych komórek tego układu, które zwalczają w szczególności choroby zwyrodnieniowe związane z wiekiem, takie jak zaburzenia pracy serca i nowotwory.Melatonina jest szeroko stosowana w USA jako dodatek odżywczy i możnają kupić w sklepach ze zdrową żywnością.W Wielkiej Brytanii natomiast preparaty me-latoniny wydaje się tylko na receptę.MELISA (MELISSA OFFICINALIS)Bylina pochodząca znad wschodnich brzegów Morza Śródziemnego, obecnie rozpowszechniła się w całej niemal Europie.Uprawiana jest głównie ze względu na pachnące cytryną liście używane jako przyprawa.Napary z liści łagodzą ból, między innymi zębów, likwidują wzdęcia, skurcze żołądka, niestrawność i kolkę
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmikr.xlx.pl
|