Wątki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Chociaż konsumpcja mleka koziego stanowi zaledwie 3% ogólnej konsumpcji mleka, 70% jego światowej podaży wypija ludność Azji i Afryki.MNISZEK (TARAXACUM OFFICINALE)Znany także jako mlecz i dmuchawiec - bylina o jaskrawo żółtych kwiatach, rośnie dziko w całej strefie klimatu umiarkowanego.Roślina ta - od korzenia po kwiaty -jest bogata w składniki odżywcze, ponadto ma działanie wzmacniające, moczopędne i łagodnie przeczyszczające.Napary z mniszka pobudzają wydzielanie żółci, a także łagodzą objawy żółtaczki i kamicy nerkowej.Przynoszą też ulgę w obrzękach i oczyszczają organizm z trucizn.Ze świeżych młodych liści, zbieranych jeszcze przed rozwinięciem kwiatów, można przyrządzać sałatki lub wyciskać sok.Dostępny w postaci herbadu w sklepach ze zdrową żywnością.MOLIBDEN (MO)Pierwiastek metaliczny, w organizmie ludzkim występuje śladowo.Bogate w molibden jest surowe pożywienie.Wchodzi on w skład kilku ważnych enzymów.Chroni zęby przed próchnicą, przeciwdziała niedokrwistości, sądzi się również, że zabezpiecza przed nowotworem przełyku; poprawia potencję u starszych mężczyzn.Ponieważ mielenie pełnego ziarna oraz rafinowanie cukru powodują utratę większości zawartego w tych pokarmach molibdenu, dieta na nich oparta może spowodować niedobory.Najlepszym naturalnym źródłem molibdenu są rośliny strączkowe, pełne ziarno zbóż, ciemnozielone liście warzyw liściastych.Zrównoważona dieta powinna zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.MORELEPopularne owoce sezonowe, które dojrzewają w czerwcu i w lipcu, pochodzące z Chin.Dojrzałe morele są wspaniałym źródłem witaminy A i potasu.Spożywanie moreli zaleca się w przypadku dolegliwości ze strony płuc.Owoce te zawierają także duże ilości miedzi i kobaltu i dlatego wspomagają leczenie anemii.Znajduje się w nich także sporo wapnia, krzemu, fosforu i witaminy C.Uwaga: Należy zachować umiar w jedzeniu moreli podczas ciąży i w przypadku biegunek.MUSZKATOŁOWIEC (MYRISTICA FRAGRANS)Wiecznie zielone drzewo tropikalne, pochodzące z Moluków, obecnie uprawiane w Indonezji, Indiach Zachodnich, Brazylii, Indiach i na Cejlonie ze względu na pachnące nasiona, używane jako przyprawa kuchenna, nazywana też gałką muszkatołową.Zmielone nasiona poprawiają apetyt, pobudzają trawienie i likwidują wzdęcia.Są też lekkim halucynogenem.Gałka muszkatołowa w postaci całych lub zmielonych nasion jest dostępna w sklepach spożywczych.Uwaga: Używanie gałki muszkatołowej w ilościach większych niż do przyprawiania potraw może być niebezpieczne.Objawami przedawkowania są bóle żołądka, zawroty głowy i halucynacje.MYSZOPŁOCH (RUSCUS ACULEATUS)Wiecznie zielony krzew z rodziny lilio waty ch.Jego kłącze ma właściwości lecznicze dzięki wysokiej zawartości substancji czynnych - alkaloidów.Działają one przeciw-zapalnie i obkurczają naczynia krwionośne.W tradycyjnej medycynie stosowano tę roślinę zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do leczenia chorób żył (żylaków, hemoroidów).Napary z kłącza są skuteczne w leczeniu żółtaczki, podagry, obrzęków.Kapsułki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.Suszone kłącze można kupić w sklepach zielarskich, stanowi też składnik mieszanek ziołowych.NNAC (N-ACETYLOCYSTEINA)Silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.Wzmacnia odporność na choroby przez zwiększanie ilości komórek układu odpornościowego we krwi.Zwalcza także wirusy i dlatego badano jego możliwości hamowania rozwoju wirusa HIV.Zazwyczaj zaleca się NAC w przypadku bronchitu.Wiadomo także, że jako substancja zawierająca siarkę oczyszcza wątrobę z toksyn i wspomaga jej funkcjonowanie.Preparaty NAC dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach.NAPROMIENIOWYWAME ŻYWNOŚCIPoddawanie żywności działaniu silnego promieniowania gamma, pochodzącego z izotopów kobaltu 60 i cezu 137.Napromieniowywanie służy konserwowaniu żvwności.Zaczęto je stosować w 1963 roku w USA, kiedy to wydano zezwolenie na poddanie promieniowaniu pszenicy i mąki pszennej.Głównym celem bvta ochrona przed insektami i zarazkami oraz zahamowanie kiełkowania.Później zaczęto napromieniowywać inne rodzaje żywności: ziemniaki, rośliny przyprawowe, zioła (herbaty), wieprzowinę, drób, owoce i warzywa.Po napromieniowaniu żywność nie staje się radioaktywna, proces tenjednak powoduje w niej zmiany chemiczne.Dlatego coraz więcej uwagi poświęca się potencjalnym zagrożeniom, które z tego wynikają.Wskutek napromieniowania następuje rozerwanie wiązań molekularnych; cząsteczki mogą wówczas łączyć się ponownie z innymi cząsteczkami, co powoduje wytwarzanie nowych substancji, które mogą być tym bardziej niebezpieczne, że niemożliwe do wykrycia.Na przykład następuje rozbicie niektórych grup aminokwasów (białka) i węglowodanów, co zakłóca działanie enzymów.Jest też coraz więcej dowodów, że napromieniowywanie niszczy pewne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, B, C, E i K.Napromieniowywanie żywności jest surowo zakazane w wielu krajach: w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Danii, Szwecji, Australii i Nowej Zelandii.NERKOWIEC - PATRZ ORZECH NANERCZOWYNEUROPRZEKAŹNIKISą to szczególne substancje chemiczne, przenoszące informacje między komórkami mózgu.Tak ważne funkcje, jak uczenie się, zapamiętywanie, sen i emocje zależą od zdolności komórek mózgu do produkowania i dostarczania neuroprzekaźni-ków, jak również do odpowiadania na przekazywane informacje.Neuroprzekaźniki wytwarzane są ze składników pokarmowych absorbowanych z pożywienia.Na przykład, acetylocholina, potrzebna w procesach uczenia się, zapamiętywania i długoterminowego planowania, powstaje w organizmie z choliny, jednej z witamin B, która znajduje się w żółtkach jaj, ziarnie, roślinach strączkowych, zielonych warzywach liściastych, i z lecytyny, substancji bogatej w fosfatydy-lacholinę.Inny neuroprzekaźnik, noradrenalina, potrzebna jest w stanie pełnego czuwania, do uprawiania seksu, uczenia się i poruszania [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mikr.xlx.pl
  • Powered by MyScript