[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .Również i u nas lubczyk ostatnio zyskuje na znacze-niu jako roÅ›lina przyprawowa i dodatek do surówek.Przetwory.KorzeÅ„ lubczyka podawany sam dziaÅ‚a dość sÅ‚abo, ale jego skuteczność zostajepodwyższona w prawidÅ‚owo zestawionych mieszankach zioÅ‚owych.ZioÅ‚a moczopÄ™dne: zmieszać 30 g korzenia lubczyka, po 20 g liÅ›ci brzozy, ziela skrzypu istrÄ…ków fasoli oraz po 10 g liÅ›ci mÄ…cznicy lekarskiej i owoców dzikiej róży.Zalać 11/2 Å‚yżkiziół w termosie 2 szklankami wody wrzÄ…cej.Zakryć i odstawić na 1 godz.Pić po 1/3 szklanki 2razy dziennie miedzy posiÅ‚kami.ZioÅ‚a wiatropÄ™dne: zmieszać po 50 g korzenia lubczyka i kwiatu rumianku oraz po 25 gowoców anyżu i korzenia arcydziÄ™gla.Zalać 1 Å‚yżkÄ™ mieszanki 11/2 szklanki wody gorÄ…cej ipod przykryciem ogrzewać powoli do wrzenia.Odstawić na 15 min i przecedzić.Pić 2 razydziennie po 1/2 szklanki po jedzeniu.ZioÅ‚a żoÅ‚Ä…dkowo-jelitowe: zmieszać po 50 g owoców lub korzenia lubczyka i liÅ›cia orzechawÅ‚oskiego oraz po 25 g owocu kminku i ziela krwawnika.Zalać 11/2-2 Å‚yżki ziół 2 szklankamiwody wrzÄ…cej i utrzymywać na parze pod przykryciem 15 min.Odstawić na 15 min i przece-dzić.Pić 2 razy dziennie 2/3 szklanki po jedzeniu w lekkich przypadkach nieżytu żoÅ‚Ä…dka i je-lit, przebiegajÄ…cych z zaburzeniami trawiennymi i nieregularnymi wypróżnieniami.ZioÅ‚a do kÄ…pieli: zmieszać po 50 g korzenia lubczyka, korzenia Å‚opianu, liÅ›cia babki i zielakrwawnika.SporzÄ…dzić odwar z caÅ‚oÅ›ci ziół, zalewajÄ…c je 3-4 l wody, ogrzewać pod przykry-ciem na maÅ‚ym ogniu do wrzenia i odstawić na 15 min.Przecedzić do wanny.Wytrawione zio-Å‚a przeÅ‚ożyć do woreczka płóciennego, zawiÄ…zać i również umieÅ›cić w wannie wypeÅ‚nionej do1/3 objÄ™toÅ›ci wodÄ… o temp.38°C.Czas kÄ…pieli 15-20 min.NastÄ™pnie mokre ciaÅ‚o owinąć prze-Å›cieradÅ‚em kÄ…pielowym i odpoczywać 30-60 min.KÄ…piel stosować co 2-3 dni przez 4 tygodniez dolegliwoÅ›ciach skórnych, zapaleniu i stanach skurczowych pÄ™cherza i organów pÅ‚ciowych.75.LUKRECJA GAADKAGlycyrrhiza glabra L.Lukrecja jest bylinÄ… z rodziny Motylkowatych (Papilionaceae), wystÄ™pujÄ…cÄ… w poÅ‚udniowejEuropie i Azji Mniejszej, obecnie uprawianÄ… w wielu krajach, w tym również w Polsce.Wuprawie znanych jest kilka odmian.Lukrecja ma system korzeniowy bardzo silnie rozwiniÄ™ty, skÅ‚adajÄ…cy siÄ™ z palowego korze-nia głównego i odchodzÄ…cych od niego dÅ‚ugich korzeni bocznych, siÄ™gajÄ…cych do kilku metróww gÅ‚Ä…b ziemi.Z pÄ…ków na szyjce korzeniowej wyrasta system rozgaÅ‚Ä™zionych rozÅ‚ogów, rozra-stajÄ…cych siÄ™ poziomo na odlegÅ‚ość 3 do 4 m, z których tworzÄ… siÄ™ nowe pÄ™dy.DziÄ™ki syste-mowi rozÅ‚ogów lukrecja opanowuje teren i tworzy silne, zwarte zaroÅ›la.Raz posadzonÄ… trudnowytÄ™pić.Lukrecja ma Å‚odygi wzniesione, wysokoÅ›ci 1-1,5 m.LiÅ›cie nieparzystopierzaste, podobnedo robinii (tzw.biaÅ‚ej akacji), skórzaste, lÅ›niÄ…ce, ciemnozielone.Kwiaty grzbieciste, motylko-wate, barwy fioletowej, liliowej, a czasem biaÅ‚ej, zebrane w dÅ‚ugie, dość luzne grona.Owocemjest gÅ‚adki (nie kolczasty) strÄ…k.RoÅ›lina rozmnaża siÄ™ wegetatywnie z rozÅ‚ogów, a nie z na-sion.Surowiec.Do celów leczniczych zbiera siÄ™ jesieniÄ… lub wczesnÄ… wiosnÄ… korzenie i rozÅ‚ogi,pÅ‚ytko okorowuje i suszy w suszarniach ogrzewanych.Otrzymuje siÄ™ jako surowiec korzeÅ„ lu-krecji - Radix Glycyrrhizae (syn.Radix Liquiritiae).Okorowanie ma na celu usuniÄ™cie gorz-kiej, zewnÄ™trznej części kory.Surowiec pochodzi z dwóch234głównych odmian lukrecji: var.glandulifera - z Å‚odygÄ… i liśćmi ogruczolonymi, oraz violacea,z fioletowymi kwiatami.Może zawierać domieszkÄ™ równowartoÅ›ciowych korzeni Glycyrrhizauralensis Fisch lub Glycyrrhiza korshinskyi Grig., gdyż obie te roÅ›liny wystÄ™pujÄ… na terenachsÄ…siadujÄ…cych z lukrecjÄ… gÅ‚adkÄ…, a surowiec zbiera siÄ™ ze stanu naturalnego.Wtórnym surowcem otrzymywanym z korzeni wymienionych roÅ›lin jest suchy wyciÄ…g lu-krecjowy - Extractum Glycyrrhizae siccum (syn.Extr.Liquiritiae siccum), czyli sok lukrecjo-wy - Succus Glycyrrhizae, przygotowywany przez wytrawianie korzeni wodÄ… i zagÄ™szczanie dokonsystencji staÅ‚ej.Głównymi dostawcami korzeni sÄ… ZSRR i Turcja, a suchego wyciÄ…gu - Ita-lia.Surowiec ma zapach sÅ‚aby, smak sÅ‚odki, mdÅ‚y.Podstawowe zwiÄ…zki czynne.KorzeÅ„ lukrecji zawiera liczne saponiny trójterpenowe, m.in.kwas glicyryzynowy (glicyryzyna) o smaku bardzo sÅ‚odkim, wystÄ™pujÄ…cy w surowcu w postacisoli potasowej lub wapniowej, w iloÅ›ci 2,5-9%, silnie pieniÄ…cy siÄ™ w wodzie, sÅ‚abo natomiasthemolizujÄ…cy.Stanowi on galakturonid kwasu glicyrytynowego.ZbliżonÄ… budowÄ™ majÄ… innesaponiny, np.kwasy echinatowy, glabrykowy i likwirycjowy.W surowcu wystÄ™pujÄ… równieżflawonoidy (m.in.izolikwirytygenina i likwirytygenina) biologicznie czynne oraz ich glukozy-dy - likwirytyna i izolikwirytyna, biologicznie nieczynne.NadajÄ… one korzeniowi żółtÄ… barwÄ™.TrzeciÄ… grupÄ™ zwiÄ…zków stanowiÄ… pochodne hydroksykumaryny, jak umbeliferon, herniary-na i likumaryna.Jest ponadto zwiÄ…zek estrogenny o nie wyjaÅ›nionej strukturze, sÄ… fitosterole(np.²-sytosterol), wÄ™glowodany, aminokwasy, betaina, cholina, substancja gorzka glicyrama-ryna, gromadzÄ…ca siÄ™ w części korowej korzenia.Ponadto wystÄ™puje żywica (do 5%), niecoolejku eterycznego, sole mineralne i inne zwiÄ…zki.DziaÅ‚anie
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmikr.xlx.pl
|