[ Pobierz całość w formacie PDF ] .Uważa się, że jest to przyczyna zmniejszania się populacji żab, ropuch i salamander, których zapłodnione jaja narażone są na działanie promieni słonecznych i nie mają żadnej możliwości naprawy szkód dokonanych w ich DNA przez promienie nadfioletowe.U ludzi promieniowanie to może wywołać uczulenie na światło, zastój w naczyniach włosowatych, prowadzący do nasilonego zaczerwienienia skóry, zmian odczynów immunologicznych oraz raka.Witamina E nie jest w stanie odwrócić tych szkodliwych zmian, ale piknogenol zmniejsza zatrucie komórkowe i peroksydację lipidów w zależności od zastosowanej dawki.Pobudza również produkcję kolagenu i elastyny - dwóch białek niezbędnych do utrzymania elastyczności i odporności skóry i tkanki łącznej.Synergistyczne działanie piknogenoluCo sprawia, że piknogenol jest tak doskonały? Niektórzy naukowcy chcieliby podzielić go na części składowe, żeby przekonać się, który z jego składników działa najskuteczniej.Ale dr Lester Packer, czołowy badacz w dziedzinie biologii komórkowej na Uniwersytecie Kalifornijskim, uważa, że tylko „połączony skutek działania piknogenolu (efekt synergistyczny) może być najsilniejszy".To właśnie dzięki temu, że różne flawono-idy zawarte w piknogenolu działają razem, są one tak wszechstronnie skuteczne.Może słyszałeś o doniesieniach, że jako antyoksydant piknogenol jest 50 razy silniejszy od witaminy C, jednak tylko wobec pewnych rodzajów wolnych rodników.Problem polega na tym, że nie wiemy, jaki rodzaj wolnych rodników powstaje w naszym organizmie.Mamy je po prostu wszystkie! W pewnych testach w odniesieniu do określonych wolnych rodników witaminy C i E okazały się bardziej skuteczne od piknogenolu.Naprawdę wynik zależy od przedmiotu badań.ZaleceniaPotraktuj to bardzo poważnie.Najlepsze będzie zastosowanie jak największej ilości źródeł antyoksydantów, żeby wszystkie działały wspólnie.Każdy antyutle-niacz pełni swoją specyficzną funkcję i wszystkie są potrzebne, żeby zwalczyć różnorodne wolne rodniki, z którymi się stykamy.Proponuję dawkę 50-100 miligramów piknogenolu dziennie.WYCIąG Z NASION WINOGRONGŁÓWNE ZASTOSOWANIE WYCIĄGU Z NASION WINOGRONWedług Michaela Murraya, czołowego eksperta i autora książki The Healing Power ofHerbs (Uzdrawiające właściwości roślin), główne zastosowanie wyciągu z nasion winogron jest następujące.1/ uzupełnianie dawki antyoksydantów, 2/ zapobieganie miażdżycy, 3/ usuwanie skutków kruchości naczyń i wylewów podskórnych, 4/ leczenie cukrzycy, 5/ leczenie retinopatii (zwyrodnienie plamki żółtej i retinopatia cu-krzycowa).6/ leczenie żylaków i 7/ gojenie ran.Ogólnie o proantocyjanidynach, szczegółowo o wyciągu z nasion winogronWszystkie proantocyjanidyny są w zasadzie takie same, niezależnie od źródła, z jakiego pochodzą- nasion winogron, żurawiny, kory sosnowej czy innych.Różnica dotyczy stężenia w zależności od źródła.Wydaje się, że największe stężenie osiągają proantocyjanidyny w wyciągu z nasion winogron, prawie o 10% wyższe niż w wyciągu z kory sosnowej.Najsilniej działającym wyciągiem z nasion winogron jest, wyprodukowany przez Omega Biotech, preparat Protovin, prawdopodobnie dzięki do tej pory nie ustalonej zawartości minerałów (mającej, być może, związek z wybuchem kilka lat temu wulkanu na szczycie Góry Świętej Heleny).Winogrona używane obecnie do otrzymywania wyciągu w zakładach Omega Biotech pochodząz winnic położonych w tym właśnie regionie.Dokładne badania chromatograficzne wyciągów pochodzących z innych winogron nie wykazały w nich wyjątkowego składu charakterystycznego dla próbek z Omega Biotech.Proantocyjanidyny zawarte są zarówno w nasionach, jak i w skórce winogron.Są to cząsteczki odpowiadające za właściwości ochronne i uzdrawiające otrzymywanych wyciągów.Proantocyjanidyny są specjalną klasą bioflawonoidów, która występuje w różnorodnych roślinach; zawierają je m.in.purpurowe, białe, czerwone i zielone winogrona, kora sosnowa, kora drzewa cytrynowego, liście leszczyny, czarne jagody, wiśnie, żurawiny.Największe stężenie tych związków występuje w nasionach białych i zielonych winogron.FRANCUSKI PARADOKS: ANTYOKSYDANTY W CZERWONYM I BIAłYM WINIECzęsto zadaje się pytanie: Jak to jest, że u mieszkańców Francji, którzy jedzą tak wysokokaloryczne potrawy, występuje tak mała zachorowalność na choroby serca i powikłania związane z cholesterolem? Odpowiedź leży w wyborze przez nich napoju -jest nim czerwone wino.Po winobraniu miażdży się winogrona razem z gałązkami i liśćmi i tę całą masę umieszcza w kadziach do fermentacji.W czasie tego procesu alkohol razem z sokiem dokonują ekstrakcji najlepiej rozpuszczalnych antyoksydantów z nasion i skórek winogron do czerwonego wina.Następnie przezroczysty płyn zlewa się do beczek, w których wino dojrzewa przed butelkowaniem.Masę pozostałą po zlaniu wina, tzw.miazgę, wyrzuca się lub zużywa do produkcji wina gorszego gatunku lub octu winnego.Wyciąg z nasion winogron, uzyskany z tego materiału, jest mniej wartościowy, jeśli chodzi o działanie antyoksydacyjne.FRANCUSKI PARADOKSParyż (AP World News), 19 lutego 1998: Francuski uczony, który dowiódł światu, że wino jest dobre na serce, dokonuje następnego odkrycia.Dwie do trzech szklanek wina dziennie zmniejsza o 30% śmiertelność spowodowaną różnymi przyczynami.Serge Renaud stwierdza w „Journal of Epidemiolog/: „Wino chroni nie tylko przed chorobami serca, ale również przed większością nowotworów złośliwych".Przeprowadzone przez niego badania, które objęły 34 000 mężczyzn w średnim wieku, zamieszkujących wschodnią Francję, potwierdzają to, co nazwano francuskim paradoksem.„Francuzi jedzą mnóstwo tłuszczów nasyconych, a mimo to żyją długo.Odnosi się to w równym stopniu do osób palących, co niepalących i byłych palaczy".Nie stwierdzono różnicy między pracownikami umysłowymi a robotnikami.Ponadto ostatnie badania w Stanach Zjednoczonych wykazały, że picie jakiegokolwiek alkoholu zmniejsza śmiertelność dzięki obniżeniu zagrożenia chorobą raka.Renaud jednakże twierdzi, że remedium jest wino.Zmniejsza ono dolegliwości ze strony serca w chorobie nowotworowej dzięki właściwościom antyoksydacyjnym polifenoli zawartych w winogronach (OPC lub proantocyjanidyny).Ostrzega jednak, że „wino jest rozcieńczoną postacią alkoholu i należy używać go umiarkowanie.Wino wypijane w ilości powyżej 4 szklanek dziennie wywiera niekorzystny wpływ, zwiększając śmiertelność, i chociaż nadal chroni serce, nadmierne jego picie zwiększa niebezpieczeństwo raka i chorób wątroby"
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmikr.xlx.pl
|