[ Pobierz całość w formacie PDF ] .Jeśli “jinizujemy” to, co jest za gorące, a “jangizujemy” to, co jest zbyt zimne, wtedy powoli dochodzimy do zrównoważenia pożywienia.Co oznacza, że po zakończeniu posiłku nie mamy ochoty na inny rodzaj jedzenia.Najlepsza dieta to gotowane zboża (jako podstawa), dobrze ugotowane warzywa, niewiele mięsa i owoce.Wszystko musi być jednak inteligentnie przyrządzone, odpowiednio do indywidualnych potrzeb.Nie wystarczy wiedzieć, że powinniśmy jeść np.marchew, równie ważne jest to, w jaki sposób ją przygotujemy.Ugotowana w jeden sposób będzie równoważyła energię ciała, w inny – uczyni ciało “gorącym”.Gotuje się więc nie tylko dla smaku, ale i dla uzyskania odpowiedniej energii.Odkrycie ognia to bardzo ważny moment w dziejach ludzkości.Od owego czasu człowiek posiada możliwość przemieniania natury pożywienia – może uprawiać alchemię kulinarną.Niestety, nie rozumie tego wielu ludzi na Zachodzie.Jedząc wiele surowych owoców przyswajają sobie wprawdzie liczne witaminy, co jednakże nie chroni ich bynajmniej przed chorobą.Najważniejsza bowiem jest energia[31].Dlatego czasem zaleca się zupy gotowane bardzo długo (nawet wiele godzin, ponieważ w miarę gotowania wzrasta energia), a więc im dłużej gotowana zupa, tym silniejszy jej wpływ na organizm.Gotowanie według pięciu przemianPodróżując po świecie można spotkać najróżniejsze tradycje kulinarne.Każda z tych tradycji zaleca pewne rodzaje pożywienia, a inne zdecydowanie odrzuca.Inaczej jest w tradycji chińskiej opierającej się na koncepcji pięciu przemian: nie można tu powiedzieć, że coś jest szczególnie wskazane, a czegoś innego jeść nie należy.Po pierwsze wszystko traktuje się bardzo indywidualnie, w zależności od osoby.Każdy organizm ma właściwą sobie budowę, konstytucję, przebył inne choroby, ma charakterystyczną równowagę (lub nierównowagę) jin i jang oraz pięciu żywiołów.Po drugie nie można przyjąć sztywnego systemu odżywiania ze względu na zmieniające się pory roku, pory dnia.zmiany pogody.Aby więc ciało i umysł[32] były utrzymywane w jak najlepszej równowadze, konieczne jest umiejętne przeciwdziałanie różnego rodzaju wpływom i oddziaływaniom.Skutecznym do tego środkiem jest właśnie szeroko rozumiane odżywianie.Po trzecie, należy uwzględniać również miejsce swego zamieszkania, klimat i środowisko w którym żyjemy.Nie namawiamy czytelników, by jedli tak samo jak Chińczycy.Japończycy czy Hindusi, lecz elastycznie dostosowali prezentowaną tu chińską wiedzę do sposobów odżywiania właściwych dla naszego kraju.Również istotne jest spożywanie przede wszystkim tego, co rośnie w Polsce, produkty sprowadzane z innych stref klimatycznych stosując w znacznie mniejszym stopniu.Można więc np.spokojnie zastąpić ryż różnymi odmianami pszenicy, jęczmienia czy prosa.Podstawową mądrością w odżywianiu jest wykorzystywanie produktów, które mamy pod ręką.Oczywiście w szczególnych przypadkach (np.w czasie choroby) można stosować specyficzne leki i zioła sprowadzane nawet z daleka[33] – nie powinno się jednak opierać na nich codziennej diety.Większość chorób można bowiem skutecznie wyleczyć przy pomocy ziół i leków naturalnych osiągalnych na miejscu, w naszym kraju.Wystarczającym tego dowodem była medycyna ludowa, współcześnie zbyt pochopnie i bezmyślnie odrzucana.Warto więc sięgnąć do własnych korzeni i ponownie zapoznać się z tym, co robiły nasze babki i prababki, a zobaczymy, że całej tej podstawowej wiedzy używano i na naszym terenie.Stosowano jedynie inny system pojęciowy wynikający z odrębności kulturowej – idea jednak była ta sama.Z drugiej strony nie warto podążać owczym pędem za zachodnim modelem zunifikowanego odżywiania proponowanym przez społeczeństwo konsumpcyjne i dać sobie wmówić, że akurat hamburger Mac Donalda jest właśnie najlepszym pożywieniem.Tak więc najważniejszy jest powrót do podstaw i uważne badanie własnej tradycji oraz jej rozsądne wykorzystanie.Dylemat: zdrowe – niezdroweDo wszystkiego należy podchodzić spokojnie i bez przesądów.Nie można powiedzieć, że coś jest samo z siebie złe.a coś innego zawsze i dla wszystkich dobre.Taki pogląd jest fałszywy.Zawsze odgrywa rolę stan organizmu, klimat, itp.Zanim zawyrokuje się na temat tego, czy coś jest zdrowe czy nie, trzeba być świadomym, że zawsze są jakieś szczególne sytuacje, w których dany produkt, uważany powszechnie za szkodliwy, może być uznany za bardzo wskazany.Nic nie jest na zawsze utrwalone i ostateczne – mówi o tym cały system filozofii chińskiej, oparty na przemianie jin w jang i znowu jang w jin, cyklu pięciu żywiołów oraz pięciu energetycznych właściwościach.Medycyna chińska czy sztuka kulinarna są tylko jednymi z wielu aspektów tego uniwersalnego systemu.Palenie papierosów i picie kawyNawet to, co normalnie jest szkodliwe, jak np.palenie tytoniu – w sytuacjach szczególnych może być zalecane jako lekarstwo albo do celów profilaktycznych.I tak na przykład w Egipcie w zimie panuje bardzo wietrzna i sucha pogoda.Arabowie palą fajki wodne używając tytoniu, który na wiele dni wcześniej został nasączony miodem i wysuszony.Fajka wodna nawilża płuca, natomiast tak spreparowany tytoń pobudza także wytwarzanie wilgoci w płucach – dzięki nawilżającemu oddziaływaniu miodu.W tej sytuacji tytoń można wręcz nazwać lekarstwem (tym bardziej, że konstrukcja fajki wodnej powoduje zatrzymywanie w wodzie większości toksycznych produktów spalania tytoniu).Na tym przykładzie widać, że nie można jednoznacznie palenia tytoniu uznać za coś złego.Tak samo jak picia kawy czy alkoholu.Każdą z tych rzeczy można użyć we właściwej sytuacji i odpowiednich ilościach jako leku.Nasuwa się tu od razu pytanie: dlaczego niektórzy piją nadmierne ilości kawy lub palą np.40 papierosów dziennie? Każdy z takich przypadków ma swoją przyczynę.Nic nie pomaga nawoływanie do zaprzestania, potępianie, straszenie chorobami nowotworowymi czy zawałami.Zazwyczaj nie wystarczają dobre chęci samych nałogowców – musi zostać rozpoznana i usunięta rzeczywista przyczyna lgnięcia lub wręcz zapotrzebowania organizmu na ciągłe palenie papierosów czy picie kawy.Według chińskiej medycyny ludzie piją kawę i dużo palą wtedy, gdy jest to uzasadnione medycznie nierównowagą organizmu – brakuje im żywiołu ognia.Palenie oraz picie kawy szczególnie wzmacnia nerki, co pomaga również osuszyć nadmiar wilgoci (np.w płucach) albo rozgrzać żołądek.Oczywiście jest wiele sposobów palenia tytoniu czy picia kawy.Jeśli wrzucimy kawę do wrzącej wody i pozwolimy jej gotować się przez chwilkę, to będzie ona znakomitym lekiem wzmacniającym jang nerek, służącym również do rozproszenia nadmiaru wilgoci zalegającej w ciele.Kawa musi być jednak gotowana! Nic nowego: nasze babki gotowały kawę, gotuje się ją w wielu krajach arabskich.Ostrzegamy czytelników przed kawą bezkofeinową: produkowana jest z zielonej kawy nawilżanej na parze i traktowanej trójchloroetylenem (TRI) rozpuszczającym i usuwającym kofeinę.To samo dotyczy tytoniu.Prawdziwy tytoń może być znakomitym lekarstwem, ale nie możemy leczyć się przez palenie papierosów czy żucie cygar! Współcześnie większość papierosów ma tytoń tak przesycony różnymi chemikaliami, że w żadnym przypadku zdrowy być nie może.Oprócz tego tytoń nie dla każdego może być lekarstwem – nigdy nim nie będzie dla ludzi mających.gorące” płuca[34], natomiast dobry jest dla mających “chłodne” płuca albo wilgoć i chłód w płucach[35]
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmikr.xlx.pl
|