Wątki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W bardzo wielu opracowanych ostatnio technologiach woda cyrkuluje w obieguzamkniętym.Odcieki z gruntu po oczyszczeniu w bioreaktorze przepompowywane są do zbiornika skąd po wzbogaceniu w substancje odżywcze i namnożone mikroorganizmy zawracane są przez system zraszaczy na pryzmę.Pytania sprawdzająceCzy możesz wymienić typy mikroorganizmów wstępujących w glebie?Jaka jest rola bakterii w środowisku glebowym?Czy lignina jest rozkładana w glebie?Omów obieg azotu w glebie i podaj rodzaje mikroorganizmów odgrywające w nim kluczową rolę.Jak mikroorganizm wpływają na żyzność gleby?Które typy mikroorganizmów zajmują się rozkładem materii organicznej?Co to jest ryzosfera?Jaka jest różnica między ryzosferą i mykoryzą?Wyjaśnij znaczenie mykoryzy dla środowiska glebowego.Co decyduje o możliwości bioremediacji gruntu?Jakie typy mikroorganizmów wykorzystywane są w procesie bioremediacji?Czy możesz wyjaśnić różnice między bioremediacją metodą in situ i ex situ ?StreszczenieW skład gleby wchodzą substancje mineralne i organiczne o charakterze stałym, powietrze, roztwór glebowy oraz żywe organizmy – edafon.Do najważniejszych składników edafonu glebowego należą wirusy, bakterie, grzyby i pierwotniaki.Drobnoustroje rozmnażają się i przetwarzają materię organiczną, tworząc biomasę własnych komórek oraz nagromadzają substraty niezbędne do uzupełniania zasobów próchnicy a także rozkładają i mineralizują związki organiczne, przez co włączają w ponowny obieg pierwiastki nieodzowne w produkcji roślinnej, opartej na asymilacji, CO2 z atmosfery.Możliwe oczyszczanie skażonych gleb metodami biologicznymi.Są one bardziej ekonomiczne i przyjazne środowisku.GlosariuszEdaficzny – czynnik glebowy, charakteryzujący m.in.żyzność, wilgotność, odczyn gleby.Fulwowe kwasy – żółto-zabarwiona materia organiczna, która pozostaje w roztworze po usunięciu kwasów humusowych przez zakwaszenie.Humus – próchnica, stosunkowo trwała frakcja gleby powstała w wyniku rozkładu i humifikacji obumarłych szczątków roślinnych i zwierzęcych.Substancje humusowe – produkty dekompozycji materii organicznej w glebie, mieszanina skomplikowanych i słabo poznanych związków wysokocząsteczkowych, brązowych do czarnych, wśród których wyróżnia się kwasy huminowe i fulwowe oraz frakcję nierozpuszczalną o niejednorodnym składzie.Humifikacja – Proces biologiczno-chemiczny powstawania związków humusowych z materii organicznej.Mykoryza – symbioza roślin z grzybami.Ryzosfera – przykorzeniowa warstwa gleby, gdzie żyją w dużym zagęszczeniu m.in.mikroorganizmy, które zwykle tworzą zespoły gatunków charakterystycznych dla danej rośliny Organizmy te wykorzystują substancje odżywcze wydzielane przez korzenie.Brodawki korzeniowe – wyrośle brodawkowe występujące na korzeniu roślin.motylkowych, powstające na skutek oddziaływania żyjących w symbiozie z tą rośliną bakterii.Symbioza – długotrwały związek partnerów należących do populacji dwóch gatunków, który może być korzystny dla jednej lub obu stron.Ksenobiotyk – związek obcy dla systemów biologicznych.Często w ten sposób określa się związki oporne na rozkład biologiczny lub całkowicie nierozkładalne.2.Mikrobiologia wodySpis treści2.1.Woda2.2.Grupy organizmów wodnych2.3.Czynniki limitujące rozwój mikroorganizmów w wodzie2.4.Charakterystyka mikroorganizmów wodnych2.5.Wody zanieczyszczone2.6.Kryteria jakości zdrowotnej wody2.7.Ścieki.Biologiczne metody oczyszczania ściekówCelePodczas studiowania tego rozdziału uzyskacie informacje na temat składu biocenozy wodnej oraz czynników ograniczających jej rozwój.Wiele uwagi poświęcone będzie mikroorganizmom mającym olbrzymi wpływ na obieg materii i energii w tymekosystemie.Rozdział ten zawiera także charakterystykę mikroorganizmówzamieszkujących wody skażone oraz ocenę prowadzonych przez nie procesów.Omawia ponadto niebezpieczeństwa związane z obecnością w wodzie organizmów patogennych przenoszonych tą drogą oraz metody kontroli jakości sanitarnej wody do picia.Końcowa partia zamieszczonego tu materiału zapozna czytelników z biologicznymi metodami oczyszczania ścieków.UkierunkowanieW rozdziale tym na wstępie omawiane jest środowisko wodne i czynniki mające decydujący wpływ na rozwój organizmów wodnych.Następnie omawiane sąmikroorganizmy zasiedlające wody.W części drugiej rozdziału zapoznać się można z wodami zanieczyszczonymi, obecnymi w tych wodach organizmami patogennymi oraz kryteriami jakości zdrowotnej wody do picia.Możliwości oczyszczenia ścieków na drodze biologicznej omawiana jest na zakończenie tego rozdziału.Wymagana wiedzaCo możesz powiedzieć na temat chemii wody? Czy przypominasz sobie budowę komórek prokariotycznych i eukariotycznych? Co wiesz na temat ich metabolizmu? Jeśli niewiele to wróć i przeczytaj ponownie rozdziały od 1-4.Wskazówki i poradyNa wstępie przeczytaj krótką informację na temat wody i organizmów zasiedlających ten ekosystem.Jeśli masz problemy ze zrozumieniem treści dotyczącej chemii wody musisz skorzystać z odpowiednich książek w celu przypomnienia tego zagadnienia.Następnie zapoznaj się z charakterystyką organizmów wodnych [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mikr.xlx.pl
  • Powered by MyScript